Stress voorkomen

 

Ik doe er alles voor om stress te voorkomen. Ik heb zelf ondervonden hoe prikkelbaarheid, woedeaanvallen, tics, dwangmatige gedrag, hyperventilatie,... automatisch afnemen, naarmate ik erin slaag mijn stressniveau laag te houden. Wanneer ik weinig stress ervaar, kom ik ook gemakkelijker tussen de mensen, werkt mijn geheugen beter, kan ik me beter concentreren, ben ik wat meer flexibel,...

 

Hoe voorkom ik stress? Ik probeer het juiste evenwicht te bewaren tussen het aantal binnenkomende en het aantal uitgaande prikkels. Hoe?

  • Ik eet gezonder. Gifstoffen spelen een belangrijke rol bij autisme. Ze zijn medeverantwoordelijk voor de stress die personen met autisme ervaren. Daarom drink ik nu meer water. Ik mijd tarwe en gluten. Ik probeer zoveel mogelijk om koemelk te vervangen door soya-, rijst-, haver of amandelmelk. Ik beperk suiker. Ik probeer zoveel mogelijk bio (zonder bewaarmiddelen en pesticiden) te eten. Ik beperk alcohol. Ik neem maximum 2 koppen koffie per dag. Het gevolg is dat ik veel meer energie heb. 

     

  • Ik neem voedingssupplementen. Ik heb me steeds goed gevoeld bij ampules van koninginnegelei met ginseng. Wanneer ik deze neem, heb ik meer energie en gaan mijn dips sneller over. Omega 3 capsules zouden ook goed zijn. Zelf verdraag ik ze echter minder goed. Meestal zitten ze in dikke capsules die ik moeilijk verteer. Ik gebruik probiotica owv mijn wisselende stoelgang. Ik neem extra vit D. In ons land heeft bijna iedereen daar een tekort aan. Zelf ervaar ik echt verschil wanneer ik het neem. Het helpt me om sneller door een dip te gaan. Ik draag ook een koperen armband met magneten. Toen ik dit kocht, geloofde ik niet echt dat het zou werken. Ik ben echter aangenaam verbaasd. Ik voel me minder depri en moe wanneer ik hem draag. Voor mijn emotionele problemen gebruik ik bachbloesems of andere bloesems. 

     

  • Ik probeer wat vaker te bewegen. Soms doe ik yoga. Yoga ontspant, ontgift het lichaam en bevordert de hoeveelheid zuurstof in je bloed. Ideaal voor personen met autisme dus. Maar ook andere sporten zijn goed voor de gezondheid.

     

  • Ik probeer iedere dag ontspanningsmomenten in te lassen. Ik doe bv ademhalingsoefeningen. Ook dit is een goede manier om te ontgiften en zuurstof te laten circuleren. Bovendien werkt het kalmerend. Zelf doe ik het liefst deze oefening. Hier wordt de ademhaling gevisualiseerd waardoor ik er gemakkelijker mijn aandacht bij houd. Ik mediteer ook iedere dag. Maar ook naar rustige muziek luisteren, een wandeling maken in het park,... kunnen ontspannend werken. Ieder moet zijn eigen ding zoeken.

     

  • Ik doe iedere namiddag een dutje om te ontladen..  

     

  • Ik probeer mindfull te leven. Dat wil zeggen dat ik me probeer te concentreren op datgene waarmee ik bezig ben. Ik moet toegeven dat dit voor mij heel moeilijk is. Ik ben nog steeds heel snel afgeleid.

     

  • Ik weeg steeds af of een evenement al dan niet niet de moeite waard is om naartoe te gaan. Wanneer ik bijvoorbeeld echt graag naar een concert wil, ga ik. Dan heb ik het ervoor over om achteraf een volledige week oververmoeid te zijn. 

     

  • Ik ga op bezoek ipv bezoek te ontvangen. Dan kan ik zelf bepalen wanneer het me teveel wordt.

     

  • Ik doe mijn boodschappen zoveel mogelijk online.

     

  • Wanneer ik op voorhand weet dat ik een drukke plaats ga bezoeken, las ik ervoor en erna een rustig moment in. 

    Soms gebeurt het wel eens dat ik de situatie verkeerd heb ingeschat. Ooit deed ik bijvoorbeeld mee aan een activiteit waarbij men mensen zonder autisme liet ervaren hoe mensen met autisme de wereld waarnemen. Zo werd de radio bv tussen 2 posten gezet, werd er aan allerlei zaken gevoeld... Een dag vol prikkels dus. Het resultaat was dat ik achteraf letterlijk ziek was. Die activiteit zie ik persoonlijk dus niet meer zitten. Voor personen zonder autisme die autisme eens wil ervaren van binnenuit, is dit wel een leuke ervaring. Voor meer info kan je terecht bij autisme centraal

     

  • Ik verleg mijn grenzen op mijn eigen tempo. Ik probeer nieuwe zaken uit, zelfs al gaat dit gepaard met veel angsten en prikkels. Ik luister daarbij steeds naar de signalen van mijn lichaam om te weten tot waar ik kan gaan. Zelf heb ik ondervonden dat wanneer ik op het punt sta te crashen mijn benen stijver worden. Dan weet ik dat het tijd wordt me terug te trekken. 

    Wanneer ik toch over mijn grenzen heen ben gegaan, vecht ik daar niet tegen. Ik ga in overgave. Dat spaart me de energie die ik zou verliezen door te vechten tegen iets dat toch niet kan veranderd worden. Nadien probeer ik wat extra rust in te lassen.

 

Nu moet ik wel toegeven dat ik het geluk heb dat ik niet werk, waardoor het gemakkelijker is om het aantal prikkels in toom te houden. Ik heb zelf alles onder controle. Wanneer ik eens een slechtere dag heb, kan ik rusten. Ik weet dat ik dit de volgende dag inhaal. 

Op school en op mijn jobs, werd ik verplicht om mee te draaien met een opgelegd ritme. Daardoor ging ik geregeld over mijn drempel heen, met alle gevolgen vandien. Daarom is het zo belangrijk dat ook de omgeving zich gedeeltelijk aanpast.

 

In Autisme anders bekeken geef ik nog meer tips.